Kuchnia przez wielu jest nazywana sercem domu i nie bez powodu. Oprócz tego, że przygotowujemy w niej posiłki, wspólnie je spożywamy, to także często spotykamy się z przyjaciółmi. Czasy, kiedy miała być wyłącznie pomieszczeniem funkcjonalnym już dawno minęły. Do łask wkradł się design, który ma korespondować z mieszkaniem i tworzyć z nim spójną całość. Nic dziwnego, że wybór frontów kuchennych to dla wielu nie lada wyzwanie. Na jakie materiały postawić? Podpowiadamy.
Wybór materiału z którego wykonany jest front kuchenny jest bardzo ważny i nie chodzi tu o design, chociaż wiadomo, pełni on dość istotną rolę. Nie powinien jednak być stawiany na pierwszym miejscu listy oczekiwań wobec funkcjonalności przyszłego mebla. Punktem numer jeden bezapelacyjnie powinna być jego odporność zarówno na czynniki mechaniczne, jak i dość specyficzne warunki, jakie panują w kuchni. Jak wiadomo gotowanie sprzyja wysokim temperaturom, a następnie utrzymywaniu się w niej wilgoci. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że zabrudzenia mebli czy przestrzeni między nimi są wpisane w codzienność, a więc z pas kłania się odporność na czyszczenie oraz środki chemiczne, które są do niego dedykowane.
Jakie fronty do kuchni wybrać?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najlepiej jest powiedzieć po prostu: to zależy. I to od wielu czynników. Głównie składają się na nie indywidualne preferencje oraz to, czego właściwie oczekujemy od frontów kuchennych. Na szczęście drzwiczki kuchenne są wykonywane z różnych materiałów, więc ich producenci dają nam cały wachlarz możliwości. Na jakie właściwości warto więc zwracać uwagę, które należą do najbardziej trwałych i czy ich cena mieści się w możliwościach naszego domowego budżetu? Na te i wiele innych pytań rozwiewamy wątpliwości poniżej.
Fronty meblowe – foliowane fronty MDF albo z płyty wiórowej
Kiedy znajdziecie się przed podjęciem decyzji dotyczącej zakupu foliowanych frontów, to warto najpierw dowiedzieć się czym one właściwie są. Tutaj mamy do czynienia z frontami które powstały z płyty pilśniowej (16- lub 19-milimetrowej) z MDF czyli włókien drzewnych, które zostały sprasowane, albo też z wiórowej płyty. Wierzchnia warstwa ostatniej jest pokrywana folią PCV.
Warto wiedzieć, że tego typu opcja jest jedną z najtańszych, stąd też nie dziwi fakt, że najpopularniejszych. Idealnie więc komponują się z założeniem niskobudżetowej inwestycji, która mimo to prezentuje się okazale. Jeśli więc szukacie odpowiedzi na pytanie pod tytułem jakie tanie meble kuchenne kupić, to właśnie ją znaleźliście. Zanim jednak podejmiecie ostateczną decyzję o zakupie, warto przeanalizować wszystkie ,,za i przeciw”. Jak każde rozwiązanie, także i to nie jest opatrzone samymi zaletami. Czasem taniej nie oznacza lepiej.
Zalety kuchennych frontów foliowanych:
- możliwość tworzenia różnych faktur drzwiczek – od gładkich po frezowane i giętkie,
- schludny wygląd,
- duży wybór oklein,
- dostępne zarówno w wersji matowej, jak i na wysoki połysk,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie promieni słonecznych,
- stosunkowo niska cena.
Wady frontów MDF lub z płyty wiórowej:
- pokryte folią PCV fronty są mało odporne na działanie wysokich temperatur,
- możliwość tworzenia się nieestetycznych wybrzuszeń przy styku z piekarnikiem, zmywarką i kuchenką,
- jeśli okleina jest niedokładnie wykończona istnieje możliwość odklejenia się powłoki folii na rogach za sprawą wilgoci.
Jeśli zdecydujecie się ma meble kuchenne z foliowanymi frontami kuchennymi (BOLD) upewnijcie się więc czy zostały one wykończone folią PCV o wysokiej jakości.
Laminowane fronty kuchenne
Bardzo chętnie wybieranymi frontami są te do produkcji których użyto laminatu. Tutaj fronty wykonywane są z płyty pilśniowej której grubość wynosi na przykład 16 albo też 18 milimetrów. Do ich produkcji stosuje się również trójwarstwową płytę wiórową. Tak przygotowane fronty są pokrywane następnie laminatem zarówno z jednej, jak i z drugiej strony.
Laminat i jego wykonanie – czym on właściwie jest. To nic innego jak papier dekoracyjny, który musi zostać zaimpregnowany. Za jego trwałość odpowiedzialna jest termoutwardzalna żywica. Do rdzenia wykonanego w płyty wiórowej na stałe przytwardza się go z pomocą prasowania. To jednak nie koniec. Duża część producentów stawia jeszcze na dodatkowe zabezpieczenia w postaci kolejnej warstwy ochronnej. Tak zabezpieczone fronty meblowe z laminatu są w pełni przygotowane do użytkowania.
Fronty kuchenne z laminatu – zalety:
- twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne,
- odporne na zabrudzenia, wilgoć i promienie UV,
- posiadają właściwości antystatyczne,
- duży wybór kolorów i wzorów,
- łatwe w czyszczeniu (wystarczy je przetrzeć wilgotną szmatką).
Wady frontów laminowanych:
- brak możliwości pokrycia laminatem drzwiczek, które nie mają gładkiej powierzchni,
- w przypadku nieodpowiedniego zabezpieczenia krawędzi drzwiczek lakierem, silikonem lub listwą jest ryzyko, że wilgoć dostanie się do środka płyty.
Laminowane fronty MDF
Kolejnym równie popularnym rozwiązaniem jest postawienie na fronty kuchenne MDF, które pokrywa się lakierem. Producenci najczęściej stawiają na nakładanie natryskowe w którym wykorzystywane są dwie lub trzy warstwy lakierów poliuretanowych. Ogromnym plusem jest to, że fronty mogą tu występować w przeróżnych wersjach kolorystycznych oraz wariantach – od matowych wykończeń, po półmatowe lub na wysoki połysk. Jeśli więc zależy Wam na tym, aby fronty kuchenne miały ściśle określony kolor, to wybór laminowanych MDF będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Akrylowe fronty kuchenne
Kuchenne fronty akrylowe to taka lepsza wersja frontów, które wykonywane są z pomocą laminatu. Tutaj znów wykorzystuje się płytę MDF, a jej zewnętrzną stronę pokrywa się akrylową powłoką, której grubość wynosi 1 mm. W jakim celu stosowany jest akryl? Wszystko po to, aby fronty charakteryzowały się wysokim połyskiem, a ponadto były odporne zarówno na uszkodzenia, jak i zarysowania oraz były twarde.
Zalety frontów wykonanych z akrylu:
- odporność na działanie wilgoci,
- odporność na wysokie temperatury i promienie UV,
- w wersji na wysoki połysk nie widać odcisków palców w takim stopniu jak na lakierowanych.
Wady frontów akrylowych:
- akrylem pokrywa się tylko powierzchnię, a omija krawędzie (konieczne jest więc zastosowanie np. okleiny),
- brak możliwości wykonania frezowania i uchwytów krawędziowych,
- dość wysoka cena.
Drewniane meble kuchenne
Kuchenne meble drewniane są idealnym wyborem dla tych, którzy szukają rozwiązania bardzo trwałego, które posłuży im przez wiele lat. Jeśli postawimy w takim wypadku na meble wykonane z litego drewna możemy mieć pewność, że ta inwestycja zaprocentuje długą żywotnością frontów. Nie bez znaczenia jednak pozostaje jakość drewna z których zostały wykonane. Najczęściej wymienia się wśród nich drewna liściaste czyli olchę, brzozę, dąb czy też buk. Nie bez znaczenia pozostaje jednak trwałość drzew iglastych wśród których producenci często stosują na przykład sosnę albo też modrzew.
Za wyborem mebli drewnianych do kuchni stoi także argument, że są one bardzo plastyczne. Co to oznacza w praktyce? Otóż to, że mogą przybierać różne formy jeśli chodzi o pojawianie się na nich elementów dekoracyjnych. Można także z powodzeniem wybierać w widocznym rysunku słojów.
Jak zabezpieczane są fronty kuchenne wykonane z drewna przed szkodliwym działaniem wilgoci czy też pleśni. Jeszcze do niedawna stawiało się bardzo często między innymi na właściwości lakierów bezbarwnych, jednak teraz coraz bardziej popularne staje się wykorzystywanie olejów dedykowanych drewnom, jak również wosk. Bejce do drewna umożliwiają uzyskanie różnych wariantów kolorystycznych – od klasycznych, po dość nietypowe, w tym na przykład niebieskie czy czerwone.
Zalety frontów drewnianych:
- plastyczność (możliwość postarzania, rzeźbienia etc.),
- elegancja,
- trwałość,
- odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne,
- odporność na wodę i wysoką temperaturę,
- łatwość w odnawianiu.
Wady frontów drewnianych:
- możliwość pękania na skutek zbyt nagłej zmiany temperatury czy wilgoci,
- regularna pielęgnacja zgodnie z wytycznymi producenta,
- możliwa zmiana koloru na skutek działania promieni UV,
- stosunkowo wysoka cena.
Fornirowane fronty kuchenne
To doskonała alternatywa dla miłośników drewnianych frontów, które jak wiadomo, nie należą do najtańszych. Te w wersji fornirowanej posiadają warstwę wierzchnią wykonaną z naturalnego forniru drewnianego, który pod ciśnieniem zostaje sprasowany z płytą MDF. Tutaj za wykończenie może odpowiadać na przykład lakier, albo też olej do drewna, więc widoczność słojów czy sęków będzie na wysokim poziomie. Co ważne jakość tutaj jest bardzo duża z uwagi na fakt, że dodatkowo fronty zostają zabezpieczone przed działaniem wilgoci, która jak wiadomo w warunkach kuchennych występuje nagminnie.
Zalety frontów fornirowanych:
- elegancja,
- tańszy odpowiednich frontów z drewna.
Wady frontów fornirowanych:
- możliwość odkształcenia forniru,
- niewielka odporność na wysokie temperatury i bezpośrednie działanie promieni UV.
Fronty ze sklejki drewnianej
Meble kuchenne ze sklejki drewnianej nie są jeszcze bardzo popularnym rozwiązaniem, ale nie oznacza to, że nie można na nie postawić. Z sezonu na sezon zyskują coraz większe grono zwolenników i to nie bez powodu. Bardzo dobrze prezentują się w przestrzeniach urządzonych na nowoczesną modłę wprowadzając do nich nutkę niebanalnego designu, który bardzo dobrze współgra z nieszablonowym podejściem do tematu aranżacji.
Czym właściwie jest sklejka drewniana? To nic innego jak materiał kompozytowy, który tworzony jest jest z obłogów drewnianych (cienkich płatów drewna) układanych krzyżowo. W praktyce oznacza to, że po prostu kładzie się warstwę na kolejną. Do najbardziej popularnych drzew stosowanych u nas do produkcji tego typu sklejki zaliczamy brzozę. Nie bez znaczenia jest także jakość drzew bukowych, jak również sosnowych oraz olchy.
Jeśli zdecydujecie się na wprowadzenie do kuchni frontów sklejkowych, to koniecznie wybierajcie tylko i wyłącznie te, które wykazują właściwości wodoodporne. Jeśli takie właśnie mają być, to producenci muszą je w odpowiedni sposób zabezpieczyć lakierem. Wielu także stosuje do osiągnięcia tego efektu olej do drewna. Można także swój wybór skierować na fronty ze sklejki, których wierzchnia warstwa jest wykonana z kolorowej żywicy melaminowej.
Fronty ze sklejki – zalety:
- stosunkowo niska cena,
- niebanalny design,
- charakterystyczne i dekoracyjne boki,
- duża trwałość,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne i zadrapania.
Wady frontów ze sklejki:
- możliwe wystąpienie trudności w czyszczeniu,
- konieczność regularnego impregnowania w przypadku gdy fronty wykonane są ze sklejki woskowanej lub olejowanej.
Szklane fronty kuchenne
Coraz większym uznaniem cieszą się fronty kuchenne wykonane ze laminowanego szkła. Nie bez znaczenia pozostaje także popularność tych, do produkcji których wykorzystywane jest szkło lustrzane czy też tradycyjne lub akrylowe. Tego typu fronty są produkowane w trzech formach do wyboru. Wśród nich wymienia się taką w której wykorzystywana jest tradycyjna tafla szkła, którą następnie osadza się w aluminiowej albo też drewnianej ramce. Sporym uznaniem cieszą się także drzwiczki wykonane z hartowanego szkła. Do łask wkradają się także drzwiczki gdzie szklana tafla naklejana jest na meblową płytę.
Zalety frontów ze szkła:
- bardzo duży wybór wykończeń, kolorów oraz wzorów,
- łatwość w czyszczeniu,
- odporność na trwałe zabrudzenia,
- elegancja,
- możliwość dopasowania do każdego stylu w którym urządzona jest kuchnia.
Wady szklanych frontów:
- niższa w porównaniu do pozostałych frontów odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- częste czyszczenie,
- bardzo duża widoczność odcisków palców i osadzającego się kurzu,
- stosunkowo wysoka cena.
Kamienne i betonowe fronty meblowe
Technologia idzie z postępem stąd też nic dziwnego, że producenci mają do zaproponowania coraz więcej rozwiązań. I tak wraz z rozwojem możliwości w katalogach pojawiają się między innymi fronty wykonane z kamienia naturalnego czy też betonu. Ich wysoka cena często skutecznie odstrasza osoby aranżujące kuchnie, jednak nie oznacza to, że kompletnie odchodzą w czeluści wyborów. Niewątpliwie obok trwałości ich zaletą jest nietuzinkowy wygląd obok którego nie można przejść obojętnie. Świetnie komponują się z przestrzeniami urządzonymi w stylu nowoczesnym, jednak przełamują równie dobrze klasykę oraz wprowadzają dużo charakteru do kuchni urządzonych w minimalistycznym tonie. Bardzo dobrze współgrają także z przestrzeniami w których króluje stylistyka industrialna.
Jak powstają fronty wykonane z betonu? Tutaj w grę wchodzą meblowe płyty, które pokrywa się okładziną wykonaną z betonu architektonicznego. Jego grubość oscyluje przeważnie w granicach od jednego do sześciu milimetrów. To jednak nie koniec. Powłoka betonowa musi zostać odpowiednio zabezpieczona, a do tego stosuje się najczęściej impregnat, albo lakier. To przyczynia się do tego, że beton zyskuje właściwości wodoodporne, staje się zdecydowanie bardziej wytrzymały, a ponadto znika jego chropowata warstwa.
Kuchenne fronty kamienne produkowane są w podobny sposób do betonowych. Tutaj znów mamy do czynienia z wiórową płytą na którą nakładane są arkusze wykonane z kamienia. W grę wchodzi na przykład kwarcowy spiek, który przybiera rozmaite wzory oraz kolory, które idealnie imitują marmur czy też granit.
Bez względu na to na jakie fronty kuchenne się zdecydujecie zawsze warto pamiętać o tym, aby charakteryzowały się one wysoką jakością wykonania. Z założenia meble kuchenne mają stać się elementem dekoracyjnym i funkcjonalnym, który ma posłużyć przez kilka lat, więc stawianie na najtańsze rozwiązania wykonane masowo nie do końca mogą sprawdzić się w tej roli. Na rynku jest wiele propozycji do wyboru z różnych półek cenowych. Sęk w tym, aby wybrać takiego producenta, który bez względu na kwotę jaką będziemy musieli przeznaczyć na fronty, jest w stanie zaproponować jakość, która nie skończy się wraz z pierwszą ugotowaną zupą.