Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań: od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania. Wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM.
Noże do krojenia chleba, warzyw, filetowania i obierania
Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po różnych rodzajach noży!
Dzięki szerokiej gamie produktów Fiskars do każdej czynności możemy dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego wielkości czy kształtu warto dobrać nóż tak, by praca z produktem spożywczym była wygodna.
Noże do warzyw i owoców
Charakteryzują je krótkie ostrza. W zależności czy zależy nam na szatkowaniu, skrobaniu czy obieraniu powinniśmy wybrać najwygodniejszy dla nas nóż. Gdy planujemy obieranie okrągłych warzyw lub owoców, takich jak jabłka czy ziemniaki, warto wybrać nóż do obierania, zagięty – będzie on bardziej precyzyjny. Pamiętajmy też o produktach o śliskiej skórce np. pomidorach – aby bez problemu pokroić takie warzywa warto sięgnąć po ząbkowane ostrze jak w nożu Functional Form do pomidorów.
Nóż do chleba
Powinien mieć długie i ząbkowane ostrze, żeby w łatwy i delikatny sposób przeciąć chrupiącą skórkę każdego rodzaju pieczywa. Uzupełnieniem linii noży do pieczywa jest poręczna szpatułka do smarowania, przy użyciu której można rozsmarować serek lub pastę na kromce. Delikatne ząbki na ostrzu ułatwią również porcjowanie masła.
Nóż szefa kuchni
W każdym domu niezbędny jest nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze dzięki czemu idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia oraz porcjowania mięsa i warzyw.
W zależności od wielkości przygotowywanych produktów możemy wybrać nóż szefa kuchni 20 cm, 15 cm, 12 cm lub nóż szefa kuchni typu azjatyckiego.
By cięło się lepiej!
Gdy pokochamy już konkretny rodzaj noża nie chcemy by się zniszczył, co za tym idzie musimy dbać o jego ostrość. Dzięki specjalnym ostrzałkom Fiskars w łatwy i szybki sposób możemy zadbać o ostrza naszych noży.
O rety, ale niezły zestaw 🙂 ja uwielbiam gotować i takie noże na pewno by mi się przydały…
Mniam, aż ślinka cieknie na myśl o potrawach które można przygotować z pomocą takich noży
To prawda, gotowanie jest super. Ja kocham pichcić a te noże wyglądają na bardzo porządne. Co lubicie najbardziej gotować?