Smak potraw jest najważniejszy w odbiorze jedzenia, ale liczy się także coś więcej. Warto zadbać o sposób podawania posiłków i przekąsek zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych uroczystości. Jakie elementy zastawy każdy powinien mieć w swojej kolekcji?
Sztuka serwowania potraw – dlaczego warto ją znać?
Znajomość sztuki serwowania potraw to klucz do budowania atmosfery podczas posiłku z bliskimi. Pięknie podane danie może zrobić ogromne wrażenie na gościach czy domownikach, co natychmiast przenosi doświadczenie kulinarne na inny poziom.
Estetycznie podane potrawy pobudzają zmysły i zwiększają apetyt. Kiedy przekąski wyglądają ładnie i znajdują się na pięknym naczyniu, od razu bardziej chce się ich spróbować. Ułożenie smakołyków ułatwia także doświadczenie kulinarne. Można umieścić obok siebie elementy pasujące smakiem, by uprościć gościom konsumpcję i zaproponować ciekawe połączenia np. serów z dipami.
Elegancka zastawa stołowa to coś nie tylko dla wykwintnych restauracji. Jedzenie warto efektownie prezentować także w domu, ponieważ znacznie wpływa to na przyjemność jedzenia. To szczególnie ważne podczas świąt czy innych imprez, kiedy sporo czasu spędza się przy stole z najbliższymi.
Porcelanowe talerze i półmiski
Warto wybrać talerze, półmiski czy tace, które pasują do stylu całego wnętrza, a także rodzaju posiłku. Minimalistyczne białe naczynia są dość uniwersalne, podczas gdy kolorowe i wzorzyste modele dodają wyjątkowego charakteru. W ostatnim czasie bardzo modne stają się opcje z włoskimi wzorami, np.:
- z namalowanymi owocami i warzywami;
- w sycylijskie, kolorowe desenie;
- z napisami w stylu „Ciao” czy „Mamma Mia”.
Poza porcelanowymi talerzami i półmiskami, które można kupić w sklepach, warto sprawdzić także ceramikę ręcznie robioną i malowaną przez rzemieślników. W ostatnich latach powstaje coraz więcej niewielkich pracowni, które pozwalają znaleźć jedyne w swoim rodzaju i piękne naczynia.
Włoskie malunki na półmiskach czy innych naczyniach sprawdzą się przede wszystkim podczas serwowania dań pochodzących z Italii. Pięknie zaprezentują się na nich m.in. makarony czy bruschetty. Podczas greckich uczt we własnym domu warto sięgnąć po biało-niebieskie tace, które doskonale połączą się z sałatkami z fetą czy tzatzikami.
Na porcelanie pięknie zaprezentują się np.:
- carpaccio;
- rolady mięsne;
- owoce;
- małe kanapki;
- sushi.
Warto zwracać uwagę nie tylko na design naczyń, ale także jakość materiałów, z których powstały. Wiele funkcjonalnych i trwałych modeli można znaleźć na targach staroci czy w vintage shopach. To miejsca szczególnie polecane dla fanów stylu retro. Sporo modnych propozycji widnieje natomiast na półkach sieciówek, które coraz częściej rozwijają swoje działy produktów z kategorii home.
Patery na ciasta i przekąski
Patery to doskonały sposób na serwowanie ciasta lub przekąsek, który nie tylko świetnie wygląda, ale również pozwala zaoszczędzić miejsce na stole. Kilkupiętrowe naczynia zajmują znacznie mniej przestrzeni niż np. trzy półmiski. Warto ułożyć na nich np.:
- pokrojone ciasto;
- muffinki;
- desery jednoporcjowe;
- roladki wytrawne;
- kanapki;
- kawałki pizzy;
- owoce.
Patery powstają z wielu różnych materiałów, takich jak szkło, metal, drewno czy ceramika. Należy wybrać taki, który pasuje do stylu przyjęcia i pomieszczenia, a także samego jedzenia. Przykładowo francuskie makaroniki znacznie lepiej zaprezentują się na zdobionej porcelanie niż bambusowym naczyniu boho.
Deski do serów i przystawek
Doskonały pomysł na pięknie wyglądające przekąski to przygotowanie deski serów. W sklepach z wyposażeniem do domu można znaleźć mnóstwo specjalnych desek w wersjach prostokątnych i okrągłych. Niektóre z nich mają w zestawie także specjalne noże do krojenia i nakładania serów.
Warto zaopatrzyć się w wyjątkową, designerską deskę z prawdziwego drewna. Niektóre modele są nawet rozkładane, z wysuwanymi elementami czy małymi miseczkami na dipy i dżemy. Świetnie prezentują się też warianty z nazwami poszczególnych serów, które doskonale nadają się na degustację i odkrywanie nowych smaków.
Deski z serami można uzupełnić także takimi przekąskami jak:
- krakersy;
- orzeszki;
- daktyle;
- winogron;
- wędliny;
- kabanosy.
Za sprawą pięknych naczyń można nadać przyjęciu pożądany klimat i zdecydowanie poprawić doświadczenie kulinarne. To sposób na wspaniałą atmosferę i wyjątkowe przeżycie w domowym zaciszu czy ogrodzie.