poniedziałek, 10 marca, 2025
Strona głównaEksperciJak urządzić i dobrze zaplanować kuchnię? - okiem eksperta

Jak urządzić i dobrze zaplanować kuchnię? – okiem eksperta

Nie bez powodu mówią, że sercem domu jest kuchnia. To w niej spędzamy najwięcej czasu, w niej często toczą się towarzyskie spotkania. Dlatego jest to tak istotne, aby była dobrze zaprojektowana. Mowa nie tylko o aspekcie wizualny, ale również praktycznym.

Aranżacja kuchni – po pierwsze funkcjonalność

W kuchni najważniejsza jest funkcjonalność, czyli to, żebyśmy mogli swobodnie z niej korzystać zarówno sami, jak i w większym gronie. Dziś możemy sobie sami wybrać i zaprojektować meble w wielkopowierzchniowych sklepach, jednak nie zawsze pamiętamy o zachowaniu odpowiednich zasad, które później ułatwiają nam funkcjonowanie w kuchni.

Jest kilka zasad o których należy pamiętać przede wszystkim:

1. Po pierwsze, aby zachować tzw. plan trójkąta w kuchni, czyli swobodne i dość ergonomiczne poruszanie się pomiędzy lodówką, zlewem, a kuchenką. Odległości nie mogą być za duże, abyśmy nie musieli robić codziennie niepotrzebnych kilometrów chodząc po kuchni 😉

2. Powinniśmy pamiętać o tym, że dobrze by było, aby lodówka znajdowała się blisko wejścia, a koło niej jakiś kawałek wolnego blatu na rozładowanie zakupów.

3. Między lodówką, a zlewem (tak samo jak między zlewem, a kuchenką), powinien znajdować się blat roboczy i dobrze, aby on miał przynajmniej minimalna szerokość, a nie był tylko skrawkiem na postawienie jednego talerza. Zarówno koło zlewu, jak i koło kuchenki kawałek wolnego blatu powinien znaleźć się po ich obu stronach.

4. Obok zlewu powinna znajdować się zmywarka, abyśmy nie musieli z mokrymi naczyniami poruszać się po całej kuchni.

5. W starszych kuchniach standardowo wysokość blatów kuchennych projektowało się raczej na wysokość 85 cm. Współcześnie dostosowuje się ją do wzrostu domowników, a najlepiej do tego kto stoi w kuchni najdłużej 😉 (przeważnie jest to 90cm)

6. Jeżeli chcemy ustawić szafki równolegle, pamiętajmy o tym,  aby odległość pomiędzy szafkami miała min. 120 cm.

7. Pamiętajmy o wygospodarowaniu jak największej ilości blatów roboczych – przydadzą nam się do swobodnej pracy, w szczególności, jeżeli pichcimy w większym gronie.

8. Wykorzystajmy każdy centymentr i mądrze zaplanujmy szafki, najlepiej zdecydować się na dużą ilość szuflad, bo dzięki temu jesteśmy wstanie wygodniej korzystać z kuchni. Sprawdzą się też wysuwane szafki typu cargo, które wykorzystują maksymalnie przestrzeń i ułatwiają nam dostęp do głęboko schowanych rzeczy, a w wysokich zabudowach mogą służyć właściwie jako spiżarka. Przydatna jest też wysuwana szafka na odpady, gdzie możemy umieścić kilka różnych koszy, które ułatwią nam segregację śmieci.

funkcjonalne urządzenie kuchni

Urządzamy kuchnię – wydziel strefy

Dość istotnym tematem jest zaplanowanie funkcji w kuchni, czyli wydzielenie stref. Trzeba pamiętać o tym, aby przewidzieć część spożywczą, gdzie będziemy przechowywać żywność, czyli też miejsce, gdzie będzie stała lodówka i szafki na produkty spożywcze. Tu sprawdzają się wysokie zabudowy. Potrzebna będzie również część na przechowywanie naczyń i garnków. Warto tu także postawić drobne AGD np. czajnik czy ekspres. W kuchni mamy potrzebę wydzielenia również strefy do czyszczenia/ mycia i w niej właśnie powinien znaleźć się zlew i zmywarka.

Kolejnym ważnym punktem są blaty robocze do przygotowywania posiłków oraz strefa do gotowania czy pieczenia. Pamiętajmy jednak o tym, aby tak jak przy kuchence, tak i przy piekarniku wygospodarować swobodne miejsce, aby móc odstawić gorące naczynie. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie wygospodarować w kuchni miejsce na dwie wysokie zabudowy, aby piekarnik znajdował się bliżej kuchenki, a zarazem był oddalony od lodówki, dlatego istotne jest to, żeby przy decydowaniu się na jedną wysoką zabudowę z piekarnikiem zadbać o izolację tych dwóch sprzętów.

Funkcjonalne urządzenie kuchni

Jeżeli lubimy przebywać w kuchni, albo nasi domownicy często nam towarzyszą, to nie zapomnijmy o chociaż minimalnej przestrzeni, aby usiąść z filiżanką kawy i aby potowarzyszyć gotującemu. Jak jest miejsce, to zaplanujmy je również jako funkcje spożywania posiłków, bo w szczególności rano może okazać się bardzo przydatne takie miejsce by szybko coś przekąsić ;-).

funkcjonalne urządzenie kuchni

Planowanie kuchni – diabeł tkwi w szczegółach 

Mamy rozplanowane funkcje i co dalej. Jaki sprzęt wybrać? Najlepiej zdecydować się na jednego producenta, aby wybrać sprzęty z jednej linii stylistycznej i po to by kuchnia była harmonijna, a sprzęty nie odróżniały się od siebie np. kolorem. Warto też wybrać taki sprzęt, który ma funkcje, które naprawdę Wam się przydadzą. Powinniście sobie też odpowiedzieć szczerze na pytanie, czy potrzebujecie np. kostkarki lodu, czy jednak będziecie tego gadżetu używać tylko sporadycznie np. raz w roku, wyprawiając urodziny ;-).

Może szkoda tracić miejsce w lodówce. Zastanówcie się nad tym, czy jesteście smakoszami kawy i chcecie ekspres mieć koniecznie do zabudowy, a może macie wystarczającą ilość blatu, aby postawić go na blacie. A może uwielbiacie pić zieloną herbatę i dlatego warto kupić czajnik z termometrem do mierzenia temperatury parzenia wody. A co z drobnymi akcesoriami? Warto je dopasować stylistycznie do kuchni. Jeżeli macie stylową kuchnię, to warto rozważyć powieszenie drobnych akcesoriów na relingach, jeżeli stawiacie na minimalizm i nowoczesność, to warto zaprojektować na nie płytkie szuflady. Warto też przewidzieć ozdobne i wygodne pojemniki, do których będziecie zaglądać codziennie (np. z kawą, herbatą czy może solą), dzięki temu będziecie mieć często używane produkty zawsze pod ręką, a zaoszczędzicie na teleskopach w przypadku szafek uchylanych do góry. ;-).

Urządzanie kuchni

Bardzo ważne jest to, abyśmy kuchnię wykonali z solidnych materiałów, bo jest to zawsze nie mały wydatek, a ma nam posłużyć na lata. Dlatego dobrze rozważmy z czego wykonujemy kuchnię, ale też co dajemy na ściany – czy są to płytki, farby ceramiczne, a może szkło. Oczywiście dość istotne są również blaty kuchenne, które muszą być odporne na temperaturę, urazy, wilgoć czy zabrudzenia. Jednak wybór materiałów, to jest temat rzeka, więc może następnym razem uda mi się ten temat poruszyć ;-).

fot. 4-style.pl

logo 4 style

anna molin 4 style
Projektantka wnętrz i właścicielska Studia Projektowego 4-style.
Projektuje wnętrza z pasją, idealnie dopasowane do Waszych oczekiwań i potrzeb.
telefon: 665 600 265
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Najnowsze w kategorii

Popularne w kategorii