poniedziałek, 7 kwietnia, 2025
Strona głównaKuchnia i jadalniaThermomix czy Multicooker? Które urządzenie do gotowania wybrać

Thermomix czy Multicooker? Które urządzenie do gotowania wybrać

Urządzenia typu multicooker czy Thermomix są idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni. Wielofunkcyjne narzędzie pozwala w łatwy sposób przygotować potrawy, nie zostawiając przy tym bałaganu. Jakie funkcje posiada wymieniony sprzęt do gotowania? Które z tych produktów warto wybrać?

Multicooker – działanie i funkcje

Multicooker to urządzenie z wyglądu przypominające garnek, jednak w przeciwieństwie do klasycznego naczynia może on także pełnić funkcję piekarnika, patelni, frytkownicy, a nawet parowaru. Panel sterowania sprzętu pozwala dobrać użytkownikowi odpowiednią temperaturę, czas pracy czy konkretny program gotowania.

Pokrywa urządzenia wyposażona jest w specjalne odprowadzacze pary, przez które nie przedostaje się jednak zapach potrawy, co dla niektórych może być atutem. Wewnątrz multicookera znajduje się misa, na której umieszcza się składniki. Taki rodzaj konstrukcji z powodzeniem sprawdzi się przy przygotowywaniu jednogarnkowych dań i potraw takich jak:

  • zupy, np. rosół i kremy warzywne;
  • gulasze, np. mięsne i warzywne;
  • potrawy duszone, mięsa i warzywa duszone w sosie;
  • potrawy smażone, np. kotlety i filet z kurczaka;
  • potrawy pieczone, takie jak pizza i zapiekanki;
  • dania gotowane na parze, np. warzywa lub ryba;
  • dania przygotowywane na głębokim tłuszczu np. frytki;
  • wypieki, np. chleby i ciasta.

Sprzęt może służyć także do przyrządzania konfitur, jogurtów lub innych deserów.

Multicooker potrafi także doskonale zatrzymywać temperaturę przygotowanego dania. Dzięki temu da się zostawić posiłek w garnku na kilka godzin bez obaw o jego schłodzenie.

Thermomix – jak działa?

Podobnie jak multicooker Thermomix to zaawansowane urządzenie łączące w sobie wiele funkcji. W przeciwieństwie do pierwszego z wymienionych potrafi jednak blendować, siekać, wyrabiać ciasto, ubić śmietanę oraz mieszać składniki. Dodatkowo sprzęt ten pozwala od początku do końca przygotować potrawy na podstawie przepisów, prowadząc użytkownika krok po kroku przez cały proces gotowania.

Do jego najważniejszych atutów należą:

  • wielofunkcyjność zastępuje wiele urządzeń kuchennych;
  • łatwa obsługa – intuicyjny ekran dotykowy i wbudowane przepisy;
  • precyzja – dokładna kontrola temperatury i czasu gotowania;
  • kompaktowość – kompaktowy design mimo wielu funkcji pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni;
  • automatyzacja – minimalny wysiłek użytkownika przy przygotowywaniu potraw dzięki automatyzacji procesów w wielofunkcyjnym urządzeniu.

Thermomix jest wyposażony również w wagę, która odmierza odpowiednią gramaturę składników potrzebną do przygotowania danej potrawy. Podobnie jak w przypadku multicookera pozwala on zaoszczędzić czas na sprzątaniu, minimalizując liczbę użytych naczyń i urządzeń.

Multicooker vs. Thermomix

Urządzenia kuchenne, chociaż z reguły podobne w działaniu, różnią się od siebie w niektórych aspektach. Przy użyciu sprzętu tego typu w łatwy sposób przyrządza się potrawy bez użycia dodatkowych naczyń.

AdobeStock 571649618

Warto jednak zaznaczyć, że Thermomix to urządzenie, które nie wypieka i nie można w nim gotować pod ciśnieniem. Stanowi to pewne ograniczenia w stosunku do multicookera. Mimo to akcesorium wyróżnia się na tle konkurencyjnego produktu możliwością posiekania, zblendowania, zmiksowania składników oraz wyrabiania różnych mas.

Multicooker sprawdzi się idealnie dla osób, które chcą przygotować danie w jednym urządzeniu. Pojemność misy pozwala na przyrządzenie sporej ilości potrawy, co czyni go doskonałym wyborem dla rodzin czy użytkowników gotujących na zapas. Jest to także świetne rozwiązanie dla ludzi celujących w budżetową wersję akcesorium kuchennego, ponieważ jest tańszy od sprzętu marki Thermomix.

Wybór urządzenia wielofunkcyjnego zależy od indywidualnych preferencji, zasobów oraz przeznaczenia sprzętu. Thermomix jest droższym produktem, jednak pozwala na znacznie większą precyzję w przygotowywaniu potraw dzięki zaawansowanym funkcjom. Cechy, takie jak wbudowana waga oraz automatyczne przepisy krok po kroku, prowadzą użytkownika przez proces gotowania.

Z kolei multicooker, choć prostszy i zazwyczaj tańszy, oferuje dużą wszechstronność dzięki różnym trybom pracy, takim jak pieczenie, smażenie czy duszenie. To czyni go wielofunkcyjnym urządzeniem do gotowania oraz praktycznym wyborem dla osób poszukujących uniwersalności w kuchni.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Najnowsze w kategorii

Popularne w kategorii