Sprzątanie metodą KonMari obiegło cały świat. Podejście ekspertki w tej dziedzinie sprawiło, że nawet najwięksi wrogowie porządków polubili organizację przestrzeni wokół siebie. Jak wprowadzić japońskie zasady do swojej kuchni?
Marie Kondo – kto to?
Marie Kondo to Japonka, która przyszła na świat w 1984 roku. Jest pisarką i osobowością telewizyjną. Specjalizuje się w tematyce porządków i organizacji przestrzeni. Jej najbardziej znana publikacja to Magia sprzątania, która okazała się bestsellerem na całym świecie. Kondo przyjęła pseudonim artystyczny KonMari. Ma swój własny program na Netfliksie pt. Sprzątanie z Marie Kondo.
Metoda sprzątania Marie Kondo w kuchni – główne zasady
- Plan pracy – Kondo radzi, aby na początku postawić sobie cel, jaki chce się osiągnąć poprzez sprzątanie. W przypadku kuchni może to być organizacja wygodniejszej przestrzeni do gotowania i doprowadzenie do minimalizmu, który zaleca ekspertka.
- Usunięcie niepotrzebnych przedmiotów – metoda porządkowania według Japonki (niezależnie od pomieszczenia) wymaga usunięcia zbędnych rzeczy. Ważna jest jednak definicja zbędności według KonMari. Kobieta uważa, że trzeba pozbyć się wszystkiego, co nie przynosi radości. Podczas sprzątania należy zatem pytać samego siebie, czy kolejne gadżety, ubrania i inne elementy dają szczęście. Jeśli nie, to powinny zostać wyrzucone lub oddane komuś, komu się przydadzą. Trzeba zacząć od mniej znaczących przedmiotów, a kończyć na tych o wartości sentymentalnej.
- Porządkowanie według kategorii – istną rewolucję w sprzątaniu przyniosła zasada Japonki o porządkach nie według pomieszczeń, lecz kategorii przedmiotów. Należy zatem segregować rzeczy z całego mieszkania na grupy, np.: ubrania, naczynia, książki itd., a następnie odrzucać te niedające radości. W przypadku kuchni będzie to polegało na wyjęciu wszystkich rzeczy z mebli i sortowania ich jednocześnie. Nie powinno się porządkować kolejno poszczególnych szafek. Gdy wszelkie naczynia i jedzenie opuszczą meble, można dokładnie umyć szuflady i szafki kuchenne.
- Zwiększenie przestrzeni roboczej – technika wyrzucania rzeczy ma na celu doprowadzenie do posiadania jak najmniejszej liczby przedmiotów. Minimalizm to klucz do harmonii i porządku. Wszystkie przedmioty kuchenne powinno się przechowywać w szafkach. Można je umieścić np. w pudełkach do organizacji, ale ważne jest to, aby nie eksponować ich na blatach czy stołach. Dzięki temu zwiększa się przestrzeń robocza, a bałagan nie tworzy się tak szybko.
Metoda Marie Kondo mówi o tym, aby sypką żywność umieszczać w specjalnych pojemnikach do segregacji np. przezroczystych słojach. W ten sposób łatwiej znaleźć ulubiony makaron czy kaszę, a wnętrze mebla prezentuje się bardziej minimalistycznie. Rzeczy używane najczęściej powinny znajdować się w miejscach, z których najłatwiej je wyciągnąć.
Czy warto zastosować metodę KonMari?
Podejście Marie Kondo pomaga w zachowaniu porządku w domu. W dużej mierze bazuje na pozbywaniu się zbędnych rzeczy z danej kategorii, a im mniej gadżetów się ma, tym łatwiej nad nimi zapanować. Japońska ekspertka sprawia, że sprzątanie domu może sprawiać radość. Dzięki niej w przestrzeni mieszkalnej nie ma przedmiotów dołujących, zaśmiecających wnętrze i niepotrzebnych. Nadmierne gromadzenie obniża jakość życia.
Warto zastosować te zasady, ponieważ mają na celu budowanie pozytywnych emocji i cieszenie się każdą rzeczą, która rzeczywiście jest potrzebna. Kuchnia według KonMari to swobodna przestrzeń z niewielką liczbą elementów na wierzchu, w której łatwo znaleźć blat roboczy i rozpocząć przygotowywanie ulubionych dań.