Podczas wybierania blatu kuchennego trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Kluczowe są przede wszystkim wytrzymałość i estetyka wyposażenia. Nie bez znaczenia jest również jego koszt. Jak wybrać blat roboczy, aby dobrze spełniał on swoją funkcję? Oto najważniejsze aspekty, które należy wziąć pod uwagę przy aranżowaniu kuchni.
Wybór blatu kuchennego – dlaczego jest ważny?
Wybór blatu roboczego to decyzja, która ma ogromny wpływ na wygląd, funkcjonalność oraz komfort pracy w kuchni. Blat jest jednym z najbardziej widocznych elementów aranżacji i dlatego stanowi istotny element dekoracyjny. Odpowiednio dobrany blat potrafi dobrze podkreślić styl oraz pożądany charakter wnętrza.
Blat ma również, a może nawet przede wszystkim, istotne znaczenie dla codziennej wygody użytkowania kuchni. Ten element wyposażenia odgrywa pierwszoplanową rolę podczas krojenia produktów spożywczych i przygotowywania posiłków.
Z tego względu blat musi być trwały, a także odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy działanie wysokich temperatur. Wybór dobrych materiałów sprawia, że gotowanie staje się czystą przyjemnością.
Aby korzystanie z kuchni było jak najbardziej komfortowe, przy kupnie blatu warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt – wymagania pielęgnacyjne. Wybór blatu, który jest łatwy w utrzymaniu czystości, to przyszłościowa inwestycja.
Prostota pielęgnacji pozwala utrzymać dobry stan i estetyczny wygląd kuchni przez wiele lat. W efekcie nie trzeba często wymieniać wyposażenia. Tym samym można sporo oszczędzić na remontach.
Blat laminowany – co to jest?
Kuchenny blat laminowany to produkt wykonany z płyty wiórowej lub MDF. Jego powierzchnia jest pokryta laminatem, czyli okleiną ze sprasowanych warstw papieru siarczanowego, które są nasycone żywicami termoutwardzalnymi.
Do produkcji wyposażenia domowego stosuje się specjalny laminat HPL (ang. high pressure laminate). Ten materiał wyróżnia wysoka wytrzymałość, twardość oraz odporność na uszkodzenia. Z tego względu laminat dobrze sprawdza się w kuchni.
Jakie zalety ma blat kuchenny z laminatu?
Jednym z najważniejszych atutów blatu kuchennego laminowanego jest to, że dobrze znosi on wysokie temperatury. Nie oznacza to jednak, że warto kłaść na nim gorące garnki czy patelnie. Laminat – jak każdy materiał – ma swoje ograniczenia.
Omawiane tworzywo cechuje także odporność na zarysowania, plamy i przebarwienia. Laminaty są bardzo łatwe w pielęgnacji, ponieważ ich gładka powierzchnia wykończenia i powłoka ochronna ograniczają ryzyko przenikania zanieczyszczeń do struktury materiału. Dzięki temu laminat stanowi doskonałą odpowiedź na kuchenne rewolucje oraz bałagan, który powstaje podczas gotowania.
Przy omawianiu zalet blatów z laminatu nie można pominąć kwestii estetycznych. Ten typ wykończenia potrafi imitować różnorodne tworzywa. Dzięki technologii druku cyfrowego na laminat da się nanieść szablony, które pozwalają odwzorować wygląd drewnianego blatu, marmuru, betonu i wielu innych materiałów. W związku z tym laminat można dopasować praktycznie do każdej kuchni.
Wybór blatu z laminatu to również łatwość obróbki i prostota montażu. Lekkie płyty wiórowe można dociąć do pożądanych wymiarów znacznie łatwiej niż np. drewno.
Ostatnim, ale niemniej ważnym atutem blatów kuchennych z laminatu jest ich niska cena. Łatwość produkcji tego typu wyposażenia sprawia, że można kupić je znacznie taniej niż płyty wykonane z kamienia lub innych naturalnych materiałów.
Blat z laminatu – wady
Blaty z laminatu mają sporo zalet, ale nie pozostają bez wad. Minusem tego wykończenia jest jego podatność na niekorzystne działanie wilgoci. Jeśli przedostanie się ona do struktury laminatu, to blat kuchenny napuchnie.
Z tego względu laminowany blat trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed kontaktem z cieczami. Na szczególną uwagę zasługują krawędzie, a także otwory wycięte pod zlewozmywak, system grzewczy do gotowania lub gniazdka wpuszczane w blat.
Każde nacięcie laminatu wiąże się z odsłonięciem płyty wiórowej, która jest podatna na nasiąkanie. Dlatego przed montażem wspomnianych elementów wyposażenia blat trzeba poddać odpowiedniej konserwacji.
Jeśli ktoś wybiera laminat, to powinien również wiedzieć, że uszkodzenie jego struktury zewnętrznej wiąże się z potrzebą wymiany całego blatu. Płyty wiórowej nie można naprawić tak jak drewna czy kamienia.
Blat kuchenny drewniany czy laminowany – który wybrać?
Blat laminowany ma pewne zalety i wady. Niemniej trzeba mu oddać, że oferuje dobrą jakość w przystępnej cenie. To właśnie ta ostatnia sprawia, że wiele osób decyduje się na wybór laminatu zamiast naturalnego drewna. Czy jest to dobra decyzja?
Jeśli blat ma być wytrzymały, łatwy w pielęgnacji i atrakcyjny pod względem estetycznym, to tak. Jednak należy pamiętać, że laminat nigdy w stu procentach nie odwzoruje prawdziwego drewna, które jest ciepłe i przyjemne w dotyku.
Dlatego, jeżeli ktoś ceni takie detale i niestraszny mu obowiązek regularnej konserwacji naturalnego materiału, to powinien zastanowić się nad wyborem blatu drewnianego.